Myrorna

P.g.a semester så är rapporterna om tjejbarnets bravader ganska sporadiska. Vi njuter av tillvaron utan internettet. Nice. Tjejbarnet gör massor av saker, och nu ska ni få rapport om myrorna:

Från att ha varit ganska skeptisk till myror, i det närmaste småskraj om de antyder att krypa på hennes kropp, så har hon svängt till att vara kompis med dem. Inte små söta svartmyror eller så, utan skogsmyror med vassa käftar. Hon plockar upp dem med nyporna, en i varje hand, och så får de "leka" med varandra. De är ju kompisar. Myrorna ser ganska stressade ut, men sitter fast hårthårt. Jag förklarar för tjejbarnet att myrorna helst vill leka med varandra på marken, och att hennes händer är så stora, och att det kan kännas som att myrorna klämmer sig fast än hon håller jättejätteförsiktigt. Informationen går inte riktigt fram. Tjejbarnet leker vidare med sina kompisar.

Jag kan inte gärna göra en stor grej av att de kan bitas och är äckliga, för det skulle ju vara att tigga om fobier. Det är bara att gilla läget. Och tycka synd om myrorna.

Efter att ha "lekt" med ett tjugotal myror råkar tjejbarnet få in sina fingrar i munnen. Konstaterar häpet att de smakar citron! Får så förklarat för sig om vad myror gör då de är rädda, att de kissat på hennes händer. Fundersam och lite äcklad tittar hon på sina händer. Jag bekräftar att det är ok med lite myrkiss och smakar jag också. Så nu gillar hon myrkisset med.

Intresset trumfar andra känslor även, vid nattningen idag blev jag utkonkurrerad. Efter att ha legat och myst i sängen en strund så säger jag till henne, att jag tycker så mycket om henne.

Tjejbarnet svarar: Och jag tycker så mycket om myrorna!

Pirat-tjejbarnet på de sju haven

img_4244 (MMS)

Pirat-tjejbarnet på de sju haven, hugger av dina fötter om du inte passar dig!


Segt internet

Till sommaren hör numera även att sitta och förbanna långsamma internetuppkopplingar i obygden. Därav ingen bildkavalkad av sommarlovet so far.

Tjejbarnet frodas hursomhelst på landet. Hon ser ut som ett tvättäkta sommarlovsbarn med skrapsår överallt, myggbett, och blåtira. Hon springer över till grannhuset och leker med lilltjejen som bor där, har lärt sig göra kullerbytta utan att någon puttar på, försöker cykla på trehjuling utan större framgång, tittar på sniglar i regnet (samt hjälper dom över vägen så de inte ska göra illa sig när bilarna kommer), äter smultron, bakar paj, badar i kallt sjövatten, och längtar inte tillbaka till dagis ett endaste dugg!

Imorrn är det midsommar, stort sällskap firar med oss på landet enligt klassiska traditioner, mat, dans och fåniga lekar. Även dopdag för tjejbarnet, men hur man firar det vet jag inte riktigt...

Memory

img_0891 (MMS)

Det har visat sig att tjejbarnet är expert på memory. Eller, hon förstår iallafall reglerna, och är grym på att komma ihåg, vilket jag tycker är imponerande för ett så pass litet tjejbarn!


Kolmården!

Tjejbarnet med mor och far for på årets semesterresa: Kolmårdens djurpark i dagarna två, inklusive hotellvistelse. Det visade sig vara en höjdare. Här kommer dagarna i bilder:

Första djuren, pingvinerna. Tjejbarnet imponerad i 10 sekunder, konstaterar sen att hon vill gå och se ett annat djur. Samma procedur hos sälarna, kul i 10 sekunder. Jahapp, det blir en snabb djurparksvistelse det här tänker vi...



I väntan på sälshowen var det saftpaus. Vädret kunde inte varit bättre.



Spännande när sälarna showar och ryter. Vad säger sälen? frågade Annie (som kom dag 2). Varav tjejbarnet svarar med sin allra bästa sälrytsimitationsröst: Den säger "Ge mig maaaat!"



Teater hos Bamse var en hit en liten stund. Tjejbarnet satte sig kavat allraallra längst fram på mattkanten och satt som ett ljus, uppslukad. Tills det blev mörkt och började åska, då flög hon upp och sökte lite trygghet under föreställningens sista halva.



Så var det rovfågelshow, en vuxenfavorit, men även spännande för tjejbarnet. Woooow var kommentarerna då fåglarna svepte över hennes huvud.



Roligast och mest tjatad efter var ändå lekparken, som var stor och fin och såg ut som ett slott. Tjejbarnet visade upp sina skills i att klättra uppför rutchkanor, Henkan åkte rutschkana även han, och vi hängde i parken några timmar.


Utan bildbevis är en annan höjdare, delfinshowen, då tjejbarnet stod och dansade i mitt knä, klappade takten, samt uppmanade publiken: Sjung med då! Klappa då! om hon inte tyckte de skötte sig. Delfinerna var imponerande som alltid.

Bild på badet finns inte heller, men hotellet hade spa-avdelning där vi badade i många timmar, mkt fint var det (och där jag även vårdade mina fötter, great success).

Allt vi gjort rekommenderas, förutom vad som troligen är världens sämsta hamburgerhak: Reef Burger, varning för detta plejs! Dagarna var en strålande framgång, kommer att repriseras!

Sommarlovets baksida

Något man kommer ihåg från barndomens sommarlov är kanske de många kliande jobbiga myggbetten som man oundvikligen råkar ut för på landet. Själv fick jag normalstora myggbett som kliade nåt jävulskt ibland, men det gick ju liksom över ganska snabbt.

Tjejbarnet, som ju inte är så gammal ännu, förstår inte riktigt varför allt är så jobbigt och att vi inte kan hjälpa. Hon vrider sig i sängen på nätterna och gråter hjärtskärande och vaknar och skriker av smärta och obehag - hon har nämligen inte små myggbett utan stora vätskande bölder. Lilla tjejbarnets hud verkar vara extra känslig för prickar av alla dess slag, för dessa bett ser inte nådiga ut. Hon är nog allergisk mot mygg. Och man vet ju själv hur hemskt det kan vara med normala myggbett på alla tår samtidigt! Och så hälsenorna, och fotknölarna, och så en böld i ansiktet på det. Jisses. Jag fasar för sensommarens bromsbett...

Nu kör vi alsollösning, xylocainsalva, Helosansalva, och så myggstift i förebyggande syfte. Fortfarande är det betten från första landetkvällen som plågar henne. Kanske kan vi hålla bölderna i schack med lite salvbehandlingar?

Kom alla lammen så får ni päron!

img_1348 (MMS)

Kom alla lammen så får ni päron! Nehej, dom kommer inte. Vilka tråkiga lamm som bara vill sova...


Ett blöjfritt tjejbarn.

Tänk så skönt att vara blöjfri i sommar, jämfört med att tulta omkring i värmen som en annan bebis. Tjejbarnet fattar galoppen, nu är hon en stor tjej med trosor. Som är torra för det mesta. Ja jädrar vad skönt det är. Vi har till och med kunnat vara på utflykter, bröllop, samt ha barnvakt, och tjejbarnet sköter sig! Hon har fattat hur man gör ganska länge nu, men liksom inte haft lust att kissa på anvisad plats alla dagar.

De missöden som nu sker är mest med flit. Som häromdagen då pappa kommer in i vardagsrummet på morgonkvisten efter att tjejbarnet muntert tjoat: pappa, jag har kissat! Suck och stön tänker pappa som annar oråd då informationen om att hon kissat kommer från ett tjejbarn i vardagsrummet och inte från toaletten... Mycket riktigt, oråd anades med rätta. Tjejbarnet har suttit i soffan och snyggt och prydligt (nåja) kissat i godisskålen. Tjusigt.

Ett uppmärksamt barn

Igår morse var familjen på gökotta. Pappa höll i kalaset och pratade om Gud och Jesus, och sjöng, som vanligt. Ett stort gäng pensionärer, en barnfamilj till, och så vi, satt i morgonsolen uppe på en bergknalle vid Jan Gullik-torpet och hörde göken gala.

Tjejbarnet var intresserad av ungefär halva gudstjänsten, sen fick hon nog och började promenera omkring och utforska. Fyra (en mjukishund) följde med. En stund iallafall. Tjejbarnet stog bredvid musikanterna, funderade länge, och kastade sen Fyra ut för ett "stup". Fyra föll 2 meter ner och landade i ett hallonsnår. Församlingen skrattade, skådespelet utspelade sig precis bakom pappa prästens rygg. Därefter promenerar tjejbarnet bestämt vidare. Bort på grusvägen, nerför baken, och efter kanske hundra meter, bortom synhåll. Hon fortsatte mot parkeringsplatsen lååångt bort. Jag följde efter på lagom avstånd. Tillslut fångade jag in tjejbarnet, promenerade tillbaka och förklarade regeln: Hon får gå och utforska omgivningen jättemycket, så länge hon ser mig eller pappa. Sån är regeln. Tjejbarnet lyssnade.

Så efter fikat ger sig tjejbarnet iväg igen. Promenerar samma väg. Vänder sig om och kollar. Fortsätter en bit till, vänder sig om och kollar igen, och så en gång till. Då hon kommer till backkrönet. Konstaterar att hon ser oss, stannar och tittar på skogen, myrstack, granar, och promenerar sen tillbaka. Precis som jag sagt!

Tanterna vid mitt bord som hört mina instruktioner är imponerade, så även jag. Tänk att hon förstog konceptet och köpte dealen! Kloka lilla tjejbarn!

Sommarlovsbarnet

Sedan i onsdags så har tjejbarnet sommarlov i fem veckor. Även om hon inte vet vad det innebär att ha sommarlov, så kan hon känna entusiasmen i min röst då jag talar om sovmorgon, bad, bärplockning, barfota, släktingar, sandaler, segling, grilla, djurpark, och allt annat som hör lovet till. Själv jobbar jag 6 pass till, Henrik 2, och sen är vi alla lediga! Det blir första långsemestern någonsin. Great success!

Tankar om en bebis

På väg till dagis igår så började tjejbarnet berätta lite för pappa om bebisen:

-Pappa, vet du en sak? Det är en bebis i mammas mage.
-Ja Juno, det är det.
-Den ska komma ut snart!
-Ja det ska den. Vad ska du göra med bebisen då?
-Jag ska leka med den. Och den får sova i min säng. Och vara snäll mot den.
-Ja, det är bra, man ska vara snäll mot bebisen.
-Ja, man måste vara snäll mot bebisar. För dom skriker så förjävligt!

Tack för informationen lilla tjejbarn, nu vet vi det!

RSS 2.0