Ångermanlands fulaste ord

Jag inser att mina barn inte är stockholmare. Att de växer upp i en ångermanländsk småstad, att de inte får samma uppväxt som jag, att de formas i en annan miljö som jag inte formats av (jag som aldrig tänkt flytta från kärrtorp, eller åtminstone inte från gröna linjen).

Tjejbarnets språk formas mer av vänner och dagisfröknar än av oss föräldrar. Ord som kissig (kissnödig och alltså inte nedkissad som jag vanligen skulle tolka det som), pilla (kissa), hä (funkar i typ alla lägen), jänter, fara (istället för åka), börs och mese snappar tjejbarnet upp själv. Ord som möksa, pärer, snögge, klinka, läka/läcka, grinnde, användbara prefixet gamm-, och favoriten gofika, hittar jag på jobbet.

Men värst av allt är KLACKESKOR!
Tjejbarnet säger så. Och just detta ord används frekvent i hushållet. Jag har sagt det på skoj några gånger, för att retas med kolleger. Det låter ju så bonnigt! Men ju mer jag säger det på skoj desto svårare är det att låta bli. Det biter sig fast mot min vilja. Rätt var det är står jag där i Stockholm och vräker ur mig "klackeskor" på allvar...


Påsktjejer och låååångfredag

Vilken festvecka det varit för tjejbarnet, och mer ska det bli! I onsdags var det disco på dagis och bästa glitteroutfitten valdes ut, det dansades och moffades popcorn. Igår var det påskmaskerad på dagis, påskkärringskonceptet ratades till förmån för piratprinsessa med fjäderboa (hejkomåhjälpmig). Därefter blev det tillverkning av påskkort och så en tur gata upp och gata ner, nu i påskkärringsoutfit och i sällskap med Signe, påskande för grannarna. Godis till middag typ.

Och idag den längsta långfredagen i världshistorien. Vaknar 06, tjejbarnet undrar om mormor och morfar kommer snart... Nej, först ska vi extremstäda hela huset som ska invaderas först av mormor och morfar och Fredde, och på lördag av femtielva gäster som ska njuta av öl och Chili bonanza för att fira att Jesus lever.

En tur till skidbacken ska vi klämma in också, det blir ingen vilsam stilla påskhelg det här...


Sjukstuga

Två magsjuka barn, trötta och varma. Inget gnäll, bara snälla. Och oväntat omtänksamma, det brukar de inte vara. Tjejbarnet låter lillasyster leka med hennes grejjer, bjuder på vatten och godis, klappar och tröstar, leker och visar grejjer. Lillasyster lägger försiktigt huvudet bredvid tjejbarnets på samma kudde när hon sover och pillar försiktigt med hennes hår, hämtar Rävis och lägger tätt intill, bjuder på godis (men hennes slemmade godisar ser rätt äckliga ut) och klappar fint.

Syskonkärlek som tidigare ej skådats.


Två milstolpar

Hemma igen. Möttes av en hysteriskt glad lillasyster och ett försiktigt glatt kräksjukt tjejbarn vid hemkomsten idag. Puss på mun i dörren till den utschasade barnafadern som, efter fyra dagar utan mig hemma, lättat lämnade barnen i min omsorg för att fara på konfirmationsläger.

Tjejbarnet lät bli att kräkas mer men sov bort resten av dagen i soffan. Jag kunde i lugn och ro ägna mig åt lillasyster. Och tänk, på fyra dagar borta så har hon blivit så stor!

Kröp raskt omkring i hallen och visade mig alla "nya" saker hon hittat, typ ett par skor, en napp, ett reklamblad, och detta med stor entusiasm och med egna ord och utrop. Sen rätt var det var så ställde hon sig upp mot en dörrkarm, släppte och spontangick tre steg! Tjoho!

Så häromveckan skrev jag ju att hon lärt sig sitta still. Det är en konst som hon förfinat, och utför flera gånger om dagen numera, typ sitter i soffan i fem minuter och ser på en film, ligger på rygg i sängen och pillar med nån leksak, kryper fram till tjejbarnet som är sjuk och lägger huvudet på kudden bredvid henne och klappar fint och myser. Fint. Jag passade på att utnyttja hennes nya förmåga och försökte titta i några böcker igen. Det har inte gått förut. Hon gillar att bläddra snabbt och vifta med boken i tre sekunder och sen sticker hon. Men inte nu. Vi tittade i två böcker tillsammans. Och för första gången nånsin så verkade hon se poängen i att titta på sidorna också, inte bara vifta. Hon såg att det var djur på några sidor och förstod att ljuden jag gjorde hängde ihop med bilderna. Och så för första gången nånsin så försökte hon härma ljud! Det lät inte alls som mitt valsångsljud eller lejonvrål, men hon försökte verkligen. Så kröp hon iväg och hämtade två böcker till som vi tittade i lite förstrött, tills hon gjorde sitt valsångsljud igen och letade efter den boken. Nöjde sig inte förrns vi hittat sidan med valen och lejonet. Så gjorde hon valsångsljudet igen. Nöjt. Så hittade vi en bild på en ängel och jag sjöng Lalalaaaa! och hon lyssnade noga och härmade! Gjorde rätt med tungan men ljudet blev fel, men hon såg hur jag gjort och försökte göra samma!

För mig är detta så revolutionerande. Hon har kopplat så mycket, små små steg men så viktiga. Vad kul det är att lära känna henne, att få en uppfattning om vad hon tänker därinne!

Vilken var då denna mycket intressanta bok? Jo:


Hejdå tjejerna!

Är på kurs i Sundsvall i fyra dagar. Så länge har jag inte varit ifrån barnen nån gång. Känner att jag inte skulle kunna tänka mig att ha ett jobb med resor, vill inte vara borta mera. Längtar hem. Sover bra i ostörd säng, men utan nån att krama på. Vaknar 05.30 fast jag inte måste. Vet att 11 mil bort vaknar mina tjejer och börjar plåga sin morgontrötte far. Det skulle varit jag. Längtar.


Stilla

Tänk så skönt att hon som aldrig är stilla har börjat lära sig just det. Det har hänt några gånger senaste veckan att hon faktiskt tittat på en film eller i en bok i mer än tio sekunder. Nu uppslukad av Unga mödrar sedan fem minuter tillbaka...


Små söta hundvalpar

Tjejbarnet tittar på Pongo. Sensmoralen verkar gå henne förbi; "Åh mamma en sån vacker kappa som Cruella har vill jag också ha!"

Jag förklarar att hon måste döda hundvalparna för att få en sån kappa. Berättar lite om olika saker som görs av djur, mat och kläder och godis. Att vissa djur använder man mycket av, medan man dödar andra för skinnets skull och sen kastar bort resten. Svårt för en fyraåring att förstå skillnaden kanske, då jag tycker att det är okej att döda vissa djur men inte andra. Man kan ju tro att barn ska försvara små söta djur liksom, men det gör henne detsamma vilka djurarter som has ihjäl. Tjejbarnet kommer fram till att det är bra att döda djur så att man kan få fina saker. Till och med hundvalpar.

Seriöst, hur har hon blivit såhär!!!


Faschion

En fyraårings modesinne är minst sagt brokigt.


Allergierna och det.

Efter lite för många veckors väntan damp det ner ett kuvert i brevlådan med information om lillasysters provtagning i mitten av januari. Resultatet bidde att hon inte är allergisk mot nånting. Snopet. Eller nja, inga igE-markörer eller vad det hette, men överkänslig kan hon ju vara ändå. Hursomhelst så får hon börja äta normalkost nu och det är ju bra. Men likförbannat blir hon exemig av vissa saker. Så visade proverna även på förhöjda levervärden, och mest sannolikt betyder det bara att hon hade en infektion i kroppen just då proverna togs (vilket jag inte tror hon hade, men man får ju tänka så för att inte bli så orolig). Nya prover om nån vecka och då är tanken att de ska vara normala.
 
Nya smakupplevelser:
yoghurt, skeptisk till en början men så fick det godkänt. Ostskiva, ingen favorit. Vanlig mjölk att dricka, inte godkänt.

Äntligen tillsammans

Det känns som att vi inte varit ledig hela familjen tillsammans i lugn och ro sedan årsskiftet. Någon av oss har jobbat, eller varit bortrest, och den helg då vi var lediga och skulle resa till Stockholm allihopa så gick bilen sönder och alla utom jag låg med hög feber hela helgen, så det var ju inte så givande det heller...
 
Men så, äntligen var det dags. Strålande sol och ledigt i dagarna tre. Lördag i pulkabacken med korvgrillning och snowraceråkning. Lillasyster måttligt road men tillät ändå utlykten att pågå i närmare två timmar. Satt mest i bärstolen och såg sig omkring, tryckte i sig korv och gnällde emellanåt. För tjejbarnet var utflykten en succé, fem åk gjorde vi i stora backen vid Jan Gullick, och för er som inte varit där så ska ni veta att det är baske mig ingen backe för fegisar! Jag bromsade med fötterna hela vägen men shit vilken fart man får upp. Och som en extra bonus så gick det annars så opromeneringsvilliga tjejbarnet uppför hela backen efter åken även. Stor framgång!
 
En underbar extrabonus för tjejbarnet blev att telefonen ringde precis då hon åkte sista åket, idolen Lisa ville leka, och efter det samtalet var det inga problem att få in tjejbarnet i bilen. Eftermiddag med fika (för hela familjen), lek, middag och bubbelbad blev det, och vid hemkomst strax efter åtta så bad tjejbarnet att få gå och sova efter att ha sett endast ett bidrag i melodifestivalen.
 
Söndag for vi till Sundsvall. Först en timme i barnförvaringen på IKEA (lillasyster fick dessvärre titta på möbler och shoppa gardinstänger och värmeljus med mor och far, ingen höjdare) och sedan 3 timmar i leklandet Drakborgen där tjejbarnet raskt skaffade sig en större tjejkompis som hon härjade runt med, åkte orädd i stora rutschkanorna, deltog i godisregn samt ansiktsmålades till katt.
 
Måndag blev en förmiddag på "pappas lekjobb" dvs öppna förskolan i kyrkan, sen hem för lunch och filmtittande och därefter fika och lek hos grannarna.
 
Nån lugn och ro fick vi ju inte direkt, men tid att ägna åt tjejerna, en i taget, är värt så mycket.

Inspektion

Igår inspektion av minsta kusinen samt härjande med de större. Idag klippning och snabb repris av härjande hos kusinerna. Försökte ta kort på barnen och få dem att le in i kameran samtidigt men det var ju dömt att misslyckas. Den vettigaste bilden blev denna konstnärliga variant.


Nytt försök söderut

På fredagsmorgonen görs ett nytt försök med Stockholmsbesök som ska inledas med två dagar på landet. Tyvärr utan farsan denna gång, han får vara hemma och jobba. Tjejbarnet är entusiastisk, har packat grodryggsäcken med Fyra, Rävis, guldskor, samt matsäck till sig själv och lillasyster. Så chockerade hon oss med att när vi, efter lek i lekrummet till 19-tiden, ska föreslå en stunds filmtittande, inte kan hitta henne. Efter lite ropande visar det sig att hon gått och lagt sig. På eget iniativ, redan kissat och borstat tänderna. Tänk så smidigt. Kan kanske vara för att det ska bli morgon fortare...

RSS 2.0