Trött nuförtiden

Jobbigt att gå upp klockan sex bara för att lillasyster gör det. Då orkar man inte långt in på eftermiddagen. Två dagar i rad slocknar tjejbarnet alldeles för tidigt.

Man tänker, att vad tyst det blev i vardagsrummet liksom:


Premiärdopp

En underbar sommarsöndag. Tjejbarn i sommarkjol och linne. Plåster på båda knäna. Utflykt till Hågestaön. Premiärdopp för småsmå bebisfötter i Ångermanälven. Ettårskalas hos trevligaste nya grannarna. Grisrosa armar härligt brända av solen. Två timmar på farstubron med tidning, radio, och solnedgång. Choklad på mors dag.

Att sen elen gick till halva huset talar vi tyst om. Och att det stormar ute nu nämner vi inte alls. Minns istället dagen med en bild på småsmå premiärbadande fötter!


En finsmakare

Det gäller att tänka på vad som ställs fram på bordet. Tentaklerna är raskt framme och når alltid längre än man trodde...

Lillasyster har snott åt sig en nygrillad champinjon med vitlök- och mögelostfyllning. Mumsigt! Hon har sofistikerade smaklökar det lilla livet!


En liten felhörning

Favoritsång just nu är Fader Abraham. Dock har den felhörts från början, vilket gör att tjejbarnet inte accepterar annan text än den hon ställt in sig på.

I tjejbarnets variant så har Fader Abraham inte fyra söner som åt och drack som man traditionellt brukar sjunga. Istället har han fyra sälar!


Att ha flera barn

Tog trappan upp till badrummet med lillasyster på armen, plockade fram tandborste och tandkräm, och satte igång. Borstade uppe och nere, fram och bak. Hon tyckte det var kul, och jag blev imponerad över hur lätt det gick och hur lite hon protesterade.

Sen slog det mig att det inte var tjejbarnets tänder som borstades, och att lillasyster endast har TVÅ tänder. Fram. Inga tänder bak eller uppe. Så var det ja, att jag har två barn att hålla reda på...

Hon har åtminstone fått tandköttet masserat ordentligt idag!


Gott

När slutar barn äta böcker till förmån för att läsa dem? Jag minns det som att tjejbarnet satt och lyssnade i tidig ålder. Så icke denna madam, hon smaskar glatt på sidorna och har noll intresse för att titta på bilderna, än mindre lyssna på mig...


Dagens outfit à la treochetthalvtåring

Tadaa! Fleecetröja, "pannband" käckt påsatt, rosavitprickiga gräsliga velourbyxor av märke Hello Kitty (ja, jag har köpt dem), rosa Foppa-tofflor, resväska (packad full med pusselbitar, gummikrokodil samt stickad kjol ärvd från moster), Ludde och vagnen. På väg till parken.

Bra klätteroutfit även, allt ska med upp!


Det lyckligaste barnet

Det allra lyckligaste barnet har idag hunnit med att morgonmysa i tv-soffan, fått bulle till frukost, gå på loppis, tittat på många hästar på ridskolan, få ha bara Foppa-tofflor (utan strumpor), gå på café, leka med Ilian (grannpojken), leka med mamma (i gungparken, utan lillasyster), ätit korv på verandatrappen, lekt med granntjejen, cyklat gatan ner och upp igen, och slutligen och bäst av allt; fått besök av fyra kompisar som hade vägarna förbi.

Av kompisarna så var tre av dem "stora tjejer", och det är ju, som ni kanske känner till, det absolut bästa tjejbarnet vet. Och de blev kvar på vår veranda till sju, då jag skickade hem dem. Tjejbarnet fick då hoppa studsmatta hos Wilma (granntjejen) till halv åtta.

Barfota, i mjukisbyxor och t-tröja, solen värmde hela kvällen och doften av nyklippt gräs. Alla grannar är ute ur sina iden och villaidyllen har infunnit sig. Mammorna stod med barnvagnar och bebisar mitt på lilla gatan och småpratade, vi bjöd över varann på fika, diskuterade rabatter, papporna lagade taken och grillade. Idag kom sommaren plötsligt hit och tjejbarnet strålar.


Vårt märkliga barn

Vårt märkliga tjejbarn räddar maskar från den regnvåta asfalten och släpper ut dem i gräset, filosoferar över maskar, döden, och tingens beskaffenhet:

"Det är liksom som att alla möjligheter samlas. Att maskar som är döda kan man plocka upp, och maskar som är inte döda de kan man också plocka upp, och rädda till gräset. Det är fantastiskt!"

Världens bästa sovbebis

Vi har världens bästa sovbebis för tillfället. Hon har gått från att vakna 23, 02, 05, till att, två nätter i rad nu, sova 07-05.30. Guld tycker mamma som varit på möhippa och gärna får mer än tre timmars sammanhängande sömn...


Favorit just nu

Tjejbarnet har återupptäckt en gammal favoritfilm; "Three Caballeros" från 40-talet. Hon dansar med till musiken, sjunger på tafflig portugisiska (liksom vi föräldrar även gör) och jag och Henkan är för en gångs skull roade av filmen.

Något nytt som tjejbarnet noterar denna omgång av tittande är, "att den gröna ankan, han är snyggast!".


Gungtjejer

Häng i parken efter dagis, glass, bibblan, och lek hos kompisarna längst ner på gatan för tjejbarnet. Lillasyster ormade omkring hemma på verandan i mysiga 23 grader. Inte mycket trots alls idag, sun is shining på familjen!

Stora och lilla pluttfia (lite jobbigt för lillasyster med motvinden som synes) svingar sig, på den första vårdagen värdig att kallas vårdag!


Det skulle vara varmt

Vid åttatiden imorse var det tjugo grader i solen på verandan. "Utflykt it is!" tänkte jag och bokade utelunch på Risön med Anna, Maja och "lilla Anna" som tjejbarnet kallar henne. Väl där var det rätt kallt och blåsigt, men skam den som ger sig.

Dagens höjdpunkt var asfaltskritorna som nog jag roades mest av. Blir att köpa såna imorrn.




Citat tjejbarnet

Var på utvecklingssamtal för tjejbarnet i onsdags. Det var trevligt, sas inte så mycket nytt, utan det verkar som att förskolepersonalen uppfattar tjejbarnet ungefär som vi gör hemma:

Hon är inte så bra på: promenera (alldeles för lätt att fastna vid en liten pinne eller myra eller hög med stenar), göra kullerbyttor (enligt henne själv), åka rutschkana (läskigt).

Hon är bra på: rita regnbågar (enligt henne själv), sjunga, och prata. Behöver inte öva på något särskillt, samt fungerar bra i gruppen.

Inför utvecklingssamtal skriver personalen ner några ord/meningar som barnen yppat. Tjejbarnets bidrag brukar bli lite udda, minst sagt; med en bugning hade hon räckt fram en pinne till en fröken, och sagt med dramatisk röst "Jag bjuder dig svärd!". Samma dag, på promenad, hade hon sagt om en snigel hon hittat, att det var bra att den var inne i sitt skal, så den inte fick lunginflammation!


Återblick

En återblick till helgen som var, här kommer kamelen!


Är det ägg eller mjölk?

Börjat utesluta ägg i min kost nu, för att utröna om det är ägg som orsakar lillasysters eksem och knallröda nuna. Två veckor utan ägg, sen in med äggen igen, och ut med mejeriprodukterna. Inte lätt att äta LCHF här hemma.

Så nu håller vi alla tummarna för att det inte är nån fara och att hon bara har lite eksem. Som går över. Stackars lilla bebis.


Härliga vår

I väntan på att våren ska komma hem till oss så for vi till Stockholm. Där värmde solen, träden och gräset grönskade (ok då, typ), vännerna och familjen var härliga att träffa, och vitsippan i backen stod.

Nu hemma, huset 12 grader kallt, och i trädgården segar sig påskliljorna långsamt uppåt (i nuläget 10 cm gröna blad, inte en blomma i sikte än) för att troligen växa klart till midsommar känns det som...


RSS 2.0